Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 426]

Kąski z kurczaka w maśle orzechowym i sezamie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak w ciekawym połączeniu smakowym: w marynacie z masła orzechowego z przyprawami w azjatyckim stylu to pomysł na niebanalny i prosty obiad.

Kąski z kurczaka w maśle orzechowym i sezamie

Składniki:

Kąski z kurczaka w maśle orzechowym i sezamie

 

  • Podwójna pierś z kurczaka

 

  • Na marynatę:
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • Łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta chili
  • Szczypta mielonej kolendry
  • Łyżeczka imbiru w proszku
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Kąski z kurczaka w maśle orzechowym i sezamie

Przygotowanie mięsa

Kąski z kurczaka w maśle orzechowym i sezamie
Pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i doprawiona solą

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i kości, kroimy w kostkę, solimy.

Przygotowanie marynaty

Kąski z kurczaka w maśle orzechowym i sezamie
Marynata z masła orzechowego, sosu sojowego, soku z limonki, przypraw

Składniki marynaty umieszczamy w kubku, mieszamy na gładką masę. Kurczaka umieszczamy w marynacie, odstawiamy do lodówki.

Smażenie kurczaka

Kąski z kurczaka w maśle orzechowym i sezamie
Smażenie piersi z kurczaka obtoczonych w sezamie

Mięso wyjmujemy z marynaty. Kawałki kurczaka obtaczamy w sezamie, smażymy na oleju.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.