Sposób przygotowania:
Cytrynowy kurczak z zielonymi oliwkami i cebulą
1. Podudzia z kurczaka przyprawiamy curry i odkładamy do lodówki na dwie godziny.
2. Następnie podudzia smażymy na oliwie z oliwek na patelni grillowej.
3. Wkładamy podudzia do naczynia żaroodpornego, a na pozostałej oliwie smażymy pokrojoną w piórka cebulkę.
4. Dołączamy do naczynia żaroodpornego: przysmażoną cebulkę, pokrojone w cienkie plastry cytrynę, ząbki czosnku i oliwki (niekrojone).
5. Całość pieczemy przez 2-wie godziny. Przez ostatnie 20 minut pieczemy bez folii aluminiowej w 220 stopniach Celsjusza. Zaś przez pozostały czas w 150 stopniach.
6. Podajemy z makaronem lub ryżem.
2. Następnie podudzia smażymy na oliwie z oliwek na patelni grillowej.
3. Wkładamy podudzia do naczynia żaroodpornego, a na pozostałej oliwie smażymy pokrojoną w piórka cebulkę.
4. Dołączamy do naczynia żaroodpornego: przysmażoną cebulkę, pokrojone w cienkie plastry cytrynę, ząbki czosnku i oliwki (niekrojone).
5. Całość pieczemy przez 2-wie godziny. Przez ostatnie 20 minut pieczemy bez folii aluminiowej w 220 stopniach Celsjusza. Zaś przez pozostały czas w 150 stopniach.
6. Podajemy z makaronem lub ryżem.