Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Makaron z kiełbasą i bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki i niezawodny obiad to obiad z makaronem. Dziś proponuję makaron graham z bobem, kiełbasą oraz papryką.

Makaron z kiełbasą i bobem

Składniki:

Makaron z kiełbasą i bobem

 

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 200-250 g kiełbasy
  • 450 g bobu mrożonego
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki chili
  • 400 g makaronu typu tagliatelle graham
  • ser żółty do posypania, np. parmezan

Sposób przygotowania:

Makaron z kiełbasą i bobem

ETAP 1:

Do gotującej się wody wrzucić bób i gotować ok. 7 min, następnie wystudzić i obrać ze skórki.

ETAP 2:

Makaron z kiełbasą i bobem
Warzywa z kiełbasą wymieszać i podgrzewać 2-3 min.

Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażyć do zeszklenia.

Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć około 3-5 min. Kiełbasę obrać ze skóry, również pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.

Na końcu dodać obrany ze skórki bób. Przyprawić pieprzem, solą oraz papryczką chili.

Wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze około 2-3 min.

ETAP 3:

Makaron z kiełbasą i bobem
Ugotowany makaron wymieszać z zawartością patelni

Makaron gotować w osobnym garnku, według informacji na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić na patelnię.

Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Na talerzu posypać startym serem, np. parmezanem.

Tagi:

danie makaron