Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Kąski z łososia w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W podobny sposób można przygotować każda inną rybę, nie tylko łososia. Zaleta takiej marynaty jest fakt że zalane nią kawałki ryby długo pozostają świeże.

Kąski z łososia w marynacie

Składniki:

Kąski z łososia w marynacie

 

Sposób przygotowania:

Kąski z łososia w marynacie
Filet z łososia umyj i podziel na kąski, po czym posyp solą, tymiankiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki ryby opanieruj w mące i podsmaż je z każdej strony na oliwie, odstaw do wystudzenia.

W między czasie przygotuj marynatę, do garnka wlej wodę i ocet, dodaj przyprawy, sól i cukier, całość zagotuj i odstaw do przestygnięcia.

Kawałki łososia przełóż do słoika, dodaj gałązkę kopru, ząbek czosnku i plasterek cebuli, całość zalej marynatą octową. 

Tak przygotowaną rybę wstaw do lodówki, jej przydatność do spożycia wynosi 4 tygodnie. 

Tagi:

ryby