Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Kasza bulgur z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bulgur jest to kasza robiona z twardej pszenicy durum, po ugotowaniu nie rozkleja się taj jak inne kasze, przez co jest bardzo puszysta i lekka.

Kasza bulgur z grzybami

Składniki:

Kasza bulgur z grzybami

 

  • szklanka kaszy bulgur
  • 200g świeżych grzybów
  • cebula dymka
  • 2 łyżki masła
  • 1l dobrego bulionu
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Kasza bulgur z grzybami
Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulkę dymkę. Kiedy cebulka się zeszkli dodaj do niej umyte i pokrojone grzyby (nie sól grzybów żeby nie podeszły wodą). Po kilku minutach dodaj kaszę i od razu zalej całość bulionem, dodaj sól i pieprz.

Kiedy kasza wchłonie większość wody zdejmij ją z ognia i dodaj do niej jeszcze jedną łyżkę masła, całość przykryj pokrywką i odstaw na 30min do odparowania.

Kaszę podawaj jako dodatek do mies lub jako danie samodzielne.