SUPERPRZEPIS

Winny gulasz z grzybami

  • 5
  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Winny gulasz z grzybami Więcej zdjęć (5)

Mięciutkie mięso, aromatyczne grzyby i warzywa połączone w jednym daniu są świetną propozycja dla miłośników grzybów i klasycznej kuchni.

Składniki:

Winny gulasz z grzybami

 

  • 1kg szynki lub łopatki (wg gustu)
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • około 10-12 małych pieczarek
  • kieliszek białego wina wytrawnego
  • śmietanka słodka
  • oliwa do smażenia
  • sól, czarny pieprz, ostra i słodka papryka, tymianek, oregano, czosnek granulowany
  • 20g suszonych grzybów
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty

 

Sposób przygotowania:

Winny gulasz z grzybami
Grzyby namaczamy przez noc w wodzie. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Dodajemy namoczone grzyby, oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty i sól. Gotujemy wywar do czasu, aż grzyby będą półmiękkie i odcedzamy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w duża kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej mięso. Gdy zmieni kolor doprawiamy przyprawami: solą, czarnym pieprzem, ostrą i słodką papryką, tymiankiem, oregano i czosnkiem granulowanym. Pieczarki i paprykę myjemy. Grzyby kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, cebule w plasterki. Dodajemy warzywa do mięsa i razem przesmażamy kilka minut. Całość podlewamy białym winem i taką ilością wywaru aby przykryła mięsa i warzywa. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 45-50 minut. W razie konieczności w czasie duszenia można dolać jeszcze trochę wywaru grzybowego. Gdy mięso jest już mięciutkie dokładamy ugotowane grzyby oraz odrobinę śmietanki rozprowadzonej gorącym sosem. Serwujemy z kasza gryczaną i kiszonymi ogórkami.
Winny gulasz z grzybami
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w duża kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej mięso.
Winny gulasz z grzybami
Pieczarki i paprykę myjemy. Grzyby kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, cebule w plasterki. Dodajemy warzywa do mięsa i razem przesmażamy kilka minut.
Winny gulasz z grzybami
Całość podlewamy białym winem i taką ilością wywaru aby przykryła mięsa i warzywa. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 45-50 minut.
Winny gulasz z grzybami
Gdy mięso jest już mięciutkie dokładamy ugotowane grzyby oraz odrobinę śmietanki rozprowadzonej gorącym sosem. Serwujemy z kasza gryczaną i kiszonymi ogórkami.