kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Kasza gryczana zapiekana ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Formę wysmarować tłuszczem. Kaszę oczyścić, wymieszać z białkiem i wysuszyć w średnio nagrzanym piekarniku.

Kasza gryczana zapiekana ze śliwkami

Składniki:

Kasza gryczana zapiekana ze śliwkami

 

  • kasza gryczana 20 dag
  • tłuszcz 2 łyżki
  • białek 1/2 pół
  • żółtka 2 szt
  • woda 1,5-2 szkl
  • śmietana 1/2 szkl
  • śliwki 40 dag
  • rodzynki 5 dag
  • cukier puder 4 łyżki
  • tłuszcz do formy
  • cukier do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana zapiekana ze śliwkami
Formę wysmarować tłuszczem. Kaszę oczyścić, wymieszać z białkiem i wysuszyć w średnio nagrzanym piekarniku. Zagotować wodę, dodać sól i masło, wsypać kaszę, zamieszać. Naczynie z kaszą przykryć, wstawić do większego garnka uzupełniać. Śliwki umyć, przekrajać śliwkami na pół, usunąć pestki. Do formy nałożyć kaszę, przekładając śliwkami i opłukanymi rodzynkami. Zalać śmietaną wymieszaną z cukrem i żółtkami. Zapiec w gorącym piekarniku.