Sposób przygotowania:
Kasza jaglana na słono
Kaszę jaglaną przelewamy kilkukrotnie wodą - na zmianę gorącą i zimną,aby pozbyć się goryczy. Odcedzamy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody z solą. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, bądź też ścieramy na tarce o grubych oczkach.Do wrzątku wrzucamy marchew, dodajemy łyżkę masła i odrobinę pieprzu.Podgotowujemy kila minut, po czym dodajemy groszek. Jeśli groszek jest świeży, od razu wsypujemy kaszę ( jeśli mrożony - czekamy z dodaniem kaszy do momentu, aż woda ponownie zacznie wrzeć). Gotujemy około 10 minut, pod przykryciem (kasza powinna wchłonąć wodę). Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, by kasza "doszła".