przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kasza jaglana na słono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zdrowy, szczególnie zimą, dodatek do potraw - zamiast ziemniaków.

Kasza jaglana na słono

Składniki:

Kasza jaglana na słono

 

  • 1 szklanka zielonego groszku ( świeżego lub mrożonego)
  • 1 spora marchewka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana na słono
Kaszę jaglaną przelewamy kilkukrotnie wodą - na zmianę gorącą i zimną,aby pozbyć się goryczy. Odcedzamy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody z solą. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, bądź też ścieramy na tarce o grubych oczkach.Do wrzątku wrzucamy marchew, dodajemy łyżkę masła i odrobinę pieprzu.Podgotowujemy kila minut, po czym dodajemy groszek. Jeśli groszek jest świeży, od razu wsypujemy kaszę ( jeśli mrożony - czekamy z dodaniem kaszy do momentu, aż woda ponownie zacznie wrzeć). Gotujemy około 10 minut, pod przykryciem (kasza powinna wchłonąć wodę). Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, by kasza "doszła".