wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Kasza jaglana w nieco włoskim stylu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zdrowa kasza jaglana z dodatkiem, pomidorów, oliwek i kaparów... pyszne danie!

Kasza jaglana w nieco włoskim stylu

Składniki:

Kasza jaglana w nieco włoskim stylu

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana w nieco włoskim stylu
Aby kasza jaglana nie miała posmaku goryczki najpierw przepłukujemy ją zimną zimną wodą a następnie wrzątkiem. Sparzoną gotujemy z dodatkiem 1 szklanki wody, odstawiamy na kilka minut aby lekko przestygła.



Wędlinę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na łyżce oliwy.



Sparzone pomidory obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ, kroimy kostkę, oliwki w krążki, szczypiorek siekamy.



Mieszamy pomidory, szczypiorek, oliwki, kapary, potargane listki bazylii, ocet balsamiczny, 2 łyżki oliwy, przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, odstawiamy aby składniki się "przegryzły".

Przed podaniem łączymy kaszę z wędliną i pozostałymi składnikami, przyprawiamy i skrapiamy odrobiną oliwy.