Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 806]

Kasza jaglana z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kasza jaglana z warzywami to danie na lekki i zdrowy obiad, ciepłą kolację albo sałatkę. Taka kasza dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.

Kasza jaglana z brokułem

Składniki:

Kasza jaglana z brokułem

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z brokułem

ETAP 1:

Kasza jaglana z brokułem
Cebulę zeszklić z czosnkiem i pokrojoną papryką.

Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Osoloną wodę zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min.

Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na gotującą się, lekko osoloną wodę. Gotować 5 min, po czym przełożyć na chwilę do zimnej wody.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić wszystko, aż będzie miękkie. Można podlać odrobina wody, jeżeli będzie się zbytnio rumieniło.

ETAP 2:

Kasza jaglana z brokułem
Do usmażonej cebuli z papryką dodać kaszę, kukurydzę i przyprawy.

Dodać ugotowaną kaszę, kukurydzę i przyprawić dodając też natkę pietruszki. Na końcu dołożyć podzielony na różyczki brokuł i delikatnie wymieszać.


Smacznego.