Sposób przygotowania:
Jaglana zapiekanka z brokułem
W rondelku nastawiłam 300 ml wody. Kaszę wsypałam na gęste sitko, dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą, przelałam wrzątkiem (z czajnika), a następnie wsypałam na wrzącą w rondelku wodę. Lekko posoliłam i wlałam łyżeczkę oleju. Gotowałam na wolnym ogniu pod przykryciem, nie mieszając, przez około 20 minut. Odstawiłam do przestygnięcia. Brokuła opłukałam, podzieliłam na różyczki i obgotowałam przez 5 minut w osolonej wodzie. Osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Baleron pokroiłam w paseczki, ser starłam na dużych oczkach tarki. Naczynie do zapiekania o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Białka jaj ubiłam na sztywną pianę. Żółtka zmiksowałam z miękkim masłem, połączyłam z ostudzoną kaszą jaglaną. Do kaszy dodałam baleron, połowę utartego sera i ubite białka, doprawiłam do smaku pieprzem i solą (nie za wiele, bo mój ser był solidnie słony), wymieszałam łyżką. Na koniec delikatnie wymieszałam z brokułami.
Masę przełożyłam do przygotowanej formy, piekłam przez 30 minut. Po tym czasie posypałam wierzch resztą sera i zapiekałam jeszcze przez około 5 minut.
Baleron pokroiłam w paseczki, ser starłam na dużych oczkach tarki. Naczynie do zapiekania o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Białka jaj ubiłam na sztywną pianę. Żółtka zmiksowałam z miękkim masłem, połączyłam z ostudzoną kaszą jaglaną. Do kaszy dodałam baleron, połowę utartego sera i ubite białka, doprawiłam do smaku pieprzem i solą (nie za wiele, bo mój ser był solidnie słony), wymieszałam łyżką. Na koniec delikatnie wymieszałam z brokułami.
Masę przełożyłam do przygotowanej formy, piekłam przez 30 minut. Po tym czasie posypałam wierzch resztą sera i zapiekałam jeszcze przez około 5 minut.
2milutka
edytaha
Jeśli lubi, to raczej powinno jej smakować :) Moja córcia jadła pierwszy raz w życiu i była zachwycona, pomimo ostrego zapachu sera :)
zbysiowa
edytaha
Dziękuję Madziu :)
dża
aga-25
darmiona
edytaha
mysza75
edytaha
Dzięki Madziu, wpadaj! :D
ami91
edytaha
Dziękuję, ja ostatnio też jakoś gustuję w zapiekankach :)
Ela Dz
A tak na marginesie....kasza wskazana na takie upały...proces trawienia jednym słowem wywołuje chłód. Tak więc....kasza na talerze :D
edytaha
No proszę, człowiek ciągle dowiaduje się czegoś nowego :)