Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W celu pozbycia się goryczki zaleca się przelanie kaszy zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Brokuł ugotować al dente. Zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie i odsączyć.
Fileta z kurczaka i cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć. Dodać do wystudzonej kaszy razem z kukurydzą. Wymieszać. Nałożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie małe kokilki). Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i wymieszać. Chwilę podsmażyć i dodawać po troszkę ciepłe mleko. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia.
Dodać starty żółty ser i przyprawić. Potrzymać na ogniu, aż ser się rozpuści. Zalać kaszę w naczyniu. Wcisnąć w sos różyczki brokuła. Zapiekać 20-30min. Smacznego!
Fileta z kurczaka i cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć. Dodać do wystudzonej kaszy razem z kukurydzą. Wymieszać. Nałożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie małe kokilki). Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i wymieszać. Chwilę podsmażyć i dodawać po troszkę ciepłe mleko. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia.
Dodać starty żółty ser i przyprawić. Potrzymać na ogniu, aż ser się rozpuści. Zalać kaszę w naczyniu. Wcisnąć w sos różyczki brokuła. Zapiekać 20-30min. Smacznego!
Alex_M
mysza75
jaNina
Mniam1
gusia1000