anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kasza jaglana z jabłkiem i gruszką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek nie tylko dla maluchów. Kasza jaglana i owoce dostarczają wielu cennych składników.

Kasza jaglana z jabłkiem i gruszką

Składniki:

Kasza jaglana z jabłkiem i gruszką

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z jabłkiem i gruszką
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukaną w zimnej wodzie, odcedzić i przelać na sitku wrzątkiem. Odsączyć, przełożyć do małego rondelka, wlać pół szklanki wody. Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, zamieszać i dalej gotować na wolnym ogniu 8-10 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone owoce i smażyć 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną, wymieszać i jeśli to konieczne, to przez chwilę podgrzewać. Posłodzić do smaku syropem z akacji. Podawać wymieszane z serkiem wiejskim i posypane cynamonem. *pomysł powstał z na podstawie przepisu @edytaha, z tym, że ja ryż zastąpiłam kaszą jaglaną