dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Kasza jęczmienna i jaglana ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dodatek do obiad bardzo lubiany przez męska częśc mojej rodziny. Miks kasz z skwarkami pachnącymi wędzonką.

Kasza jęczmienna i jaglana ze skwarkami

Składniki:

Kasza jęczmienna i jaglana ze skwarkami

 

  • pół szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół szkl ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • szczypta kurkumy, soli, pieprzu, czosnku granulowanego, oregano

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna i jaglana ze skwarkami
Wędzona słonine pozbawiamy skóry, jesli ja ma i kroimy w kosteczkę. Słoninę przekładamy n patelnie i podsmazamy. Możemy ja lekko podsmazyć albo mocno wytopić tłuszcz by powstały chrupkie skwarki (wtedy zbyt dużą ilośc tłuszczu odlewamy). Na patelnię dodajemy kaszę jaglaną oraz kaszkę jęczmienną. Oprószamy wszystko przyprawami i podsmażamy az kasza będzie ciepła. Podajemy z miesem i warzywami, albo z samymi warzywami np ugotowaną fasolka szparagową.