Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kasza z grzybami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pamiętam wakacje u babci czas żniw. Brak czasu na gotowanie, wtedy zawsze rano wcześnie babcia gotowała kaszę z grzybami, a do niej były skwarki i zsiadłe mleko lub maślanka.

Kasza z grzybami i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza z grzybami i boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza z grzybami i boczkiem
Kaszę kilkakrotnie płuczemy. Czystą zalewamy wodą, dodajemy sól, liść laurowy i namoczone wcześniej grzyby. Bardzo wolno gotujemy aż wchłonie wodę. Wtedy dodajemy lubczyk i suszoną cebulę, czarny pieprz do smaku dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na bok. Kasza najdzie smakami i wchłonie resztę wilgoci. Boczek kroimy w paski, układamy na suchej patelni i wytapiamy. Kaszę polewamy odrobiną tłuszczu ze skwarkami, podajemy z maślanką lub innym nabiałem do picia.
Kasza z grzybami i boczkiem
Czystą kaszę zalewamy wodą, dajemy część przypraw.
Kasza z grzybami i boczkiem
Grzyby wcześniej należy namoczyć, aby pozbyć się piachu.
Kasza z grzybami i boczkiem
Pokrojony w paski boczek, układamy na suchej zimnej patelni i wytapiamy.
Kasza z grzybami i boczkiem
Gdy kasza wciągnie nadmiar wody dodajemy resztę przypraw.