Sposób przygotowania:
Pęczak z boczkowymi skwarkami
Do garnka wlałam wodę, a kiedy się zagotowała, wsypałam opłukany na sicie pęczak. Posoliłam do smaku (dosłownie na czubku łyżeczki, bo z zasady solę niewiele, a dosolić zawsze można) i dołożyłam łyżkę masła. Przykryłam garnek i gotowałam kaszę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Troszkę to trwało, ale warto było poczekać. Boczek pokroiłam w dość grubą kratkę, zesmażyłam na suchej patelni. Do ugotowanej, sypkiej kaszy dodałam skwarki i dwie łyżki tłuszczu z patelni, wymieszałam i nałożyłam na talerze. Pęczak podałam z surówką z pekinki doprawioną chrzanem.
jaNina
edytaha
Lubię takie skwareczki :)
2milutka
a tak na serio nigdy tej kaszy jeszcze nie jadłam...
Babciagramolka
Milutka- krupnik z pęczaku jest najsmaczniejszy ze wszystkich . Ogólnie pęczak jest bardzo smaczną kaszą - o wiele lepszą niż ta drobna .
edytaha
Buniu, masz stuprocentową rację. Ja też bardziej wolę pęczak od drobnej kaszy. A już taki gotowany w wielkim kotle i mieszany wielką kopyścią - rewelacja. Miałam przyjemność obejrzeć jak gotuje się pęczak w wojskowej kuchni i oczywiście spróbować. Pycha :)
edytaha
Agatko, gotuj i jedz śmiało. Jak Ci nie posmakuje, biorę winę na siebie :)
Babciagramolka
A jeszcze taki krupnik rosołowy - ,, przezroczysty" z pęczaku- marzenie ( jak mi zostanie dobrego rosołu to zasypuje go wypłukanym w kilku wodach pęczakiem i gotuję tak by w rosole pływały ziarenka kaszy - ależ to pychota)
edytaha
A tak, z samym rosołem jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie skosztować :)
2milutka
tylko ze ta zupa ma w sobie jeszcze pieczarki i czerwoną fasolę ...matko co to będzie:D
edytaha
Coś fajnego? ;P
2milutka
się okaże:P