edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pęczak z boczkowymi skwarkami

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z przyjemnością przypomniałam sobie jeden ze smaków swojego dzieciństwa :)

Pęczak z boczkowymi skwarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pęczak z boczkowymi skwarkami

 

  • 1 szklanka suchego pęczaku kujawskiego
  • 2 i 1/3 szklanki zimnej wody
  • sól do smaku
  • łyżka masła
  • 20 dag boczku wędzonego parzonego

Sposób przygotowania:

Pęczak z boczkowymi skwarkami
Do garnka wlałam wodę, a kiedy się zagotowała, wsypałam opłukany na sicie pęczak. Posoliłam do smaku (dosłownie na czubku łyżeczki, bo z zasady solę niewiele, a dosolić zawsze można) i dołożyłam łyżkę masła. Przykryłam garnek i gotowałam kaszę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Troszkę to trwało, ale warto było poczekać. Boczek pokroiłam w dość grubą kratkę, zesmażyłam na suchej patelni. Do ugotowanej, sypkiej kaszy dodałam skwarki i dwie łyżki tłuszczu z patelni, wymieszałam i nałożyłam na talerze. Pęczak podałam z surówką z pekinki doprawioną chrzanem.
Pęczak z boczkowymi skwarkami
Opłukaną kaszę wsypałam na wrzącą wodę..
Pęczak z boczkowymi skwarkami
Kaszę gotowałam na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Pęczak z boczkowymi skwarkami
Do ugotowanego pęczaku dodałam skwarki z boczku.