Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Dania wigilijne

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi z kaszą gryczaną , pieczarkami i serkiem wiejskim.

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

 

  • Składniki:

 

  • Ciasto:
  • mąka - 250 g
  • jajko - 1 szt
  • olej - 1 łyżka
  • ciepła woda - 100 ml
  • sól - 1 łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilkanaście minut na wolnym ogniu. Dodajemy ugotowaną kaszę i serek wiejski. Dokładnie mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku.Ciasto wyciągamy , rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę.Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Podajemy np. ze skwarkami!