Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilkanaście minut na wolnym ogniu. Dodajemy ugotowaną kaszę i serek wiejski. Dokładnie mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku.Ciasto wyciągamy , rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę.Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Podajemy np. ze skwarkami!