Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kasza jęczmienna z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taka kasza jest smakowita sama z siebie - a jeszcze do tego sosik - pycha .

Kasza jęczmienna z cebulką   Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza jęczmienna z cebulką

 

  • 20 dag suchej kaszy ( ok. 1,5 szklanki )
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 szklanki wywaru warzywnego ( może być z kostki bulionowej )
  • sól
  • 3 łyżki pokrojonego koperku

 

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna z cebulką
Roztopić masło w garnku o grubym dnie . Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i smażyć aż cebula zrobi sie złocista .Wsypać kaszę i smażyć mieszając aż się rumieni . Dolać wywar .Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz .Przykryć i gotować , aż kasza wchłonie płyn . Odkryć , zamieszać i odparować resztę płynu. Zawinąć i zostawić w cieple na 30 minut by kasza ,, doszła „ i zrobiła się sypka ( można też ugotować wcześniej a potem podgrzać ( wlać na patelnię kilka łyżek wody , włożyć kaszę i ogrzewać aż płyn odparuje ).
Kaszę posypywać przed samym podaniem koprem ( gorącą ) .
Kasza jęczmienna z cebulką
Przygotować składniki by ułatwic sobie pracę . Bulion czy wywar z włoszczyzny może byc z kostki bulionowej
Kasza jęczmienna z cebulką
Cebulke drobno pokrojoną podrumienić na maśle mieszając w trakcie smażenia
Kasza jęczmienna z cebulką
Wsypać kaszę i dalej smażyć mieszając aż kasza się trochę zrumieni
Kasza jęczmienna z cebulką
Zalać bulionem ( wywarem warzywnym ) i gotować na małym gazie aż cały płyn zostanie wchłonięty