Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Kasza jęczmienna z zielonymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Biało zielony posiłek to wielka bomba witaminowa, a tylko 20 minut roboty. Jedna porcja kaszy z warzywami to około 300 kcal, 8 g białka, 55 g węglowodanów i 4 g tłuszczy.

Kasza jęczmienna z zielonymi warzywami

Składniki:

Kasza jęczmienna z zielonymi warzywami

 

  • 300 g kaszy jęczmiennej
  • 150 g brokuła
  • 150 g groszku cukrowego
  • 150 g papryki zielonej
  • 150 g cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 4 łyżki wody
  • przyprawy: sól, papryka słodka, rozmaryn, estragon
  • opcjonalnie szczypior, kiełki, sezam lub słonecznik do posypania

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna z zielonymi warzywami

KROK 1

Kasza jęczmienna z zielonymi warzywami
Przygotowane zielone warzywa. Brakuję tylko kaszy i czosnku, a byłyby wszystkie składniki.

Na początku wstawić kaszę. Przygotować groszek, cukinię obrać i pokroić (młodej cukinii nie trzeba obierać), brokuła podzielić na różyczki, paprykę i czosnek posiekać na małe kawałki.

KROK 2

Kasza jęczmienna z zielonymi warzywami
Czosnek smażę około minuty często mieszając, żeby się nie przypalił.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy i zeszklić czosnek.

KROK 3

Kasza jęczmienna z zielonymi warzywami
Smażę warzywa około 3 minut, aż papryka lekko zmięknie.

Do czosnku dorzucić paprykę i groszek, wymieszać i dalej smażyć. Dodać po pół łyżeczki soli, rozmarynu i słodkiej papryki.

KROK 4

Kasza jęczmienna z zielonymi warzywami
Brokuł powinien być miękki ale jeszcze chrupiący.

Do warzyw dorzucić brokuła i cukinię i dodać wody. Przykryć i poddusić 2 minuty.

KROK 5

Kasza jęczmienna z zielonymi warzywami
Kasza z warzywami przed połączeniem. Piękne połączenie bieli i zieleni na patelni :)

Do gotowych warzyw wsypać kaszę, doprawić estragonem i dokładnie wymieszać.

KROK 6

Kasza jęczmienna z zielonymi warzywami
U mnie kasza posypana sezamem, rzeżuchą i szczypiorkiem.

Kaszę wyłożyć na talerz i posypać ulubionymi dodatkami lub jeść bez nich. Smacznego :)