Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Złota Manna pod owsianą kołderką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Trochę inna wersja kaszy manny kolor uzyskany dzięki kurkumie, chrupiąca i delikatna. Świetne śniadanie.

Złota Manna pod owsianą kołderką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Złota Manna pod owsianą kołderką

 

  • Manna:
  • 1/2 szkl. mleka (ja użyłam 0,5 %)
  • 1/2 szkl. wody
  • 3 łyżki manny błyskawicznej
  • łyżeczka jagód Goji
  • odrobina imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • cynamon

 

  • dodatkowo:
  • 1,5 lyżki płatków górskich
  • ulubione owoce
  • starta gorzka czekolada, wiórki

Sposób przygotowania:

Złota Manna pod owsianą kołderką
Gotujemy mleko z wodą (można gotować na samym mleku) dodajemy przyprawy, dosypujemy powoli kasze ciągle mieszając, po chwili dodajemy jagody, gotujemy ok. 3 min, zdejmujemy z ognia. Posypka: na suchej patelni prażymy przez około 3-5 min płatki owsiane - u mnie 1,5 łyżki mannę posypujemy płatkami, dekorujemy owocami, ja dodałam jeszcze pół łyżeczki wiórków i kostkę startej gorzkiej czekolady. 
Złota Manna pod owsianą kołderką
Manna inaczej - czyli złocista i chrupiąca