Sposób przygotowania:
Stefania z jagodami i czekoladą
Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim.
Jagody zmiksować w blenderze na gładki mus.
W garnku doprowadzić do wrzenia mleko z cukrem i masłem. Kiedy się zaczną gotować stale mieszając wsypywać po trochę kaszę mannę. Kasza powinna być bardzo gęsta.
Mieszając wlać mus jagodowy i dokładnie połączyć. Wyłożyć do formy, wyrównać i szybko rozłożyć warstwę z herbatników. Lekko obciążyć, np kładąc na wierzch deskę do krojenia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Białą czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z drobinkami czekolady, odkładając ok 3 łyżek do dekoracji.
Wyłożyć do formy na warstwę herbatników i rozsypać jagody. Wcisnąć je w bitą śmietanę i wyrównać.
Wierzch oprószyć odłożoną czekoladą. Smacznego :)
Jagody zmiksować w blenderze na gładki mus.
W garnku doprowadzić do wrzenia mleko z cukrem i masłem. Kiedy się zaczną gotować stale mieszając wsypywać po trochę kaszę mannę. Kasza powinna być bardzo gęsta.
Mieszając wlać mus jagodowy i dokładnie połączyć. Wyłożyć do formy, wyrównać i szybko rozłożyć warstwę z herbatników. Lekko obciążyć, np kładąc na wierzch deskę do krojenia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Białą czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z drobinkami czekolady, odkładając ok 3 łyżek do dekoracji.
Wyłożyć do formy na warstwę herbatników i rozsypać jagody. Wcisnąć je w bitą śmietanę i wyrównać.
Wierzch oprószyć odłożoną czekoladą. Smacznego :)
kuchenny świat
SylaUla