Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Stefania z jagodami i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto na herbatnikach z kaszą manną, znane pod nazwą Kaszak. U mnie w wersji fioletowej, bo przygotowane z jagodami.  Warstwa bitej śmietany z tartą czekoladą i świeżymi jagodami, wnosi nieco lekkości i świeżości.

Stefania z jagodami i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Stefania z jagodami i czekoladą

 

  • ok 200 g herbatników maślanych
  • 4 szklanki mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jagód leśnych (ok 160 g )

BIAŁY KREM:

Sposób przygotowania:

Stefania z jagodami i czekoladą
Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim.

Jagody zmiksować w blenderze na gładki mus.

W garnku doprowadzić do wrzenia mleko z cukrem i masłem. Kiedy się zaczną gotować stale mieszając wsypywać po trochę kaszę mannę. Kasza powinna być bardzo gęsta.

Mieszając wlać mus jagodowy i dokładnie połączyć. Wyłożyć do formy, wyrównać i szybko rozłożyć warstwę z herbatników. Lekko obciążyć, np kładąc na wierzch deskę do krojenia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Białą czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z drobinkami czekolady, odkładając ok 3 łyżek do dekoracji.

Wyłożyć do formy na warstwę herbatników i rozsypać jagody. Wcisnąć je w bitą śmietanę i wyrównać.

Wierzch oprószyć odłożoną czekoladą. Smacznego :)
Stefania z jagodami i czekoladą
Pyszne ciasto z jagodami, które nie wymaga pieczenia.