edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kasza manna z leśnymi malinami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Deser do którego wykorzystałam aromatyczną domową konfiturę z leśnych malin

Kasza manna z leśnymi malinami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kasza manna z leśnymi malinami

 

  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek syropu malinowego
  • 100 ml konfitury z leśnych malin
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - wykorzystałam domowy
  • bita śmietana w sprayu – niestety, zapomniałam kupić świeżej kremówki do ubicia
  • pestki granatu do posypania

Sposób przygotowania:

Kasza manna z leśnymi malinami
Szklankę mleka zagotowałam w rondelku, w pozostałym mleku wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek. Dodałam cukier waniliowy i syrop malinowy. Gotowałam na wolnym ogniu przez kilka minut bez przerwy mieszając, do momentu, aż mleko się wchłonęło i masa mocno zgęstniała. Dodałam konfiturę i wymieszałam – jeśli kasza jest za mało słodka, można ją teraz dosłodzić. Całość zmiksowałam blenderem. Masę nałożyłam do szerokich szklanek i odstawiłam do wystudzenia. Przed podaniem przybrałam śmietaną w sprayu i posypałam pestkami granatu.
Kasza manna z leśnymi malinami
Do zgęstniałej kaszy dodałam konfiturę..
Kasza manna z leśnymi malinami
Całość wymieszałam żeby sprawdzić czy jest wystarczająco słodkie.
Kasza manna z leśnymi malinami
Masę zmiksowałam blenderem żeby nie za bardzo było czuć pestki.