jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kasza owsiana z pieczarkami i piersią z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli przesadzicie z ilością ugotowanej kaszy owsianej można wykorzystać ją do przygotowania smacznego dania w kolejnym dniu.Możecie też ugotować ją krótko przed przygotowaniem dania z pieczarkami, piersią z kurczaka i botwinką na gęsto.

Kasza owsiana z pieczarkami i piersią z kurczaka

Składniki:

Kasza owsiana z pieczarkami i piersią z kurczaka

 

  • 100 g kaszy owsianej ugotowanej uprzednio
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 250 g pieczarek
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • mąka pszenna
  • gałązki bazylii cynamonowej do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kasza owsiana z pieczarkami i piersią z kurczaka

Przygotowanie składników dania

Kasza owsiana z pieczarkami i piersią z kurczaka
Ugotuj kaszę owsianą wg przepisu na opakowaniu.

Ugotuj kaszę owsianą wg przepisu na opakowaniu kaszy. Obierz warzywa. Botwinkę pokrój drobniutko razem z buraczkami.
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj cebulę.

Na jednej patelni zeszklij cebulkę po czym dodaj botwinkę, majeranek, podlej wodą i duś do miękkości.

Dopraw solą pieprzem i sokiem z cytryny.

Zagęść ją mąką wymieszaną z odrobiną mąki.

Przygotowanie kaszy z pieczarkami

Kasza owsiana z pieczarkami i piersią z kurczaka
Usmaż pieczarki na zeszklonej na oleju cebulce.

Na drugiej patelni zeszklij na oleju cebulkę po czym dodaj pieczarki i smaż je ok. 10 minut.

Oprósz solą i pieprzem po czym dodaj kaszę. Smaż wszystko mieszając do chwili aż kasza się zagrzeje.

Usmażenie piersi z kurczaka i podanie

Kasza owsiana z pieczarkami i piersią z kurczaka
Usmaż mięso na łyżce oleju po czym odstaw w ciepłe miejsce

Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i mąką.

Usmaż je na łyżce oleju po czym odstaw w ciepłe miejsce by odpoczęło.

Podawaj porcje kaszy z pieczarkami na botwince z piersią z kurczaka udekorowane gałązkami bazylii.

Tagi:

danie kasza