gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kaszanka zapiekana w papryce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak zapiekaną kaszankę w papryce podaję na obiad z ziemniakami i surówką na obiad jako danie główne. Polecam.

Kaszanka zapiekana w papryce

Składniki:

Kaszanka zapiekana w papryce

 

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 500 gram kaszanki
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 100 gram żółtego sera

Sposób przygotowania:

Kaszanka zapiekana w papryce

ETAP 1:

Kaszanka zapiekana w papryce
Kaszankę wkładamy do garnka i przesmażamy.

Kaszankę przesmażamy (na oliwie), mieszając by się nie przypaliła.

ETAP 2:

Kaszanka zapiekana w papryce
papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

Obie papryki myjemy i przekrawamy na pół, wyciągając gniazda nasienne.

ETAP 3:

Kaszanka zapiekana w papryce
Kaszanką faszerujemy połówki papryk i układamy w naczyniu.

Połówki papryki wypełniamy kaszanką.

ETAP 4:

Kaszanka zapiekana w papryce
Wierzch papryk posypujemy startym żółtym serem

Ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch faszerowanych papryk. Zapiekamy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni.