Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kaszka manna z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny deserek z kaszki manny z białą czekoladą i śmietaną, z dodatkiem zmiksowanych truskawek. Deser, który zasmakuje nie tylko dzieciom:)

Kaszka manna z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszka manna z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Kaszka manna z truskawkami
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Do gorącej kaszy dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.Mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z kaszą. Kaszę trochę przestudzić, dodać do niej śmietanę, dokładnie wymieszać. Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do miski blendera. Dodać do nich miód. Dokładnie zmiksować. Do wysokich szklanek (u mnie 4) nakładać na przemian po 2 łyżki kaszy i po 1 łyżce zmiksowanych truskawek. Podawać od razu po przygotowaniu.
Kaszka manna z truskawkami
Kaszka manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.
Kaszka manna z truskawkami
Połamana na mniejsze kawałki biała czekolada dodana do gorącej kaszy.
Kaszka manna z truskawkami
Świeże truskawki zmiksowane z dodatkiem miodu.
Kaszka manna z truskawkami
Część kaszy manny rozłożona do czterech wysokich szklanek.