Sposób przygotowania:
Grysikowe z truskawkami
BISZKOPT: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić obroty miksera na najwyższym poziomie i stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wymieszane i przesiane mąki wmieszać na najniższych obrotach. Wlać ciasto do okrągłej formy o śr 25cm i piec w temperaturze 160*C przez 25min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i w formie upuścić na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na dwa krążki.Galaretki rozpuścić we wrzątku. MASA: 2 szklanki mleka zagotować z 1/2 szkl cukru i 100g masła. Pół szklanki kaszy manny wymieszać z kakao i wsypać do gotującego się mleka. Intensywnie mieszając zagotować. Kasza powinna być gęsta. Pierwszy krążek biszkoptu włożyć do formy w której się piekł i wylać gorącą kaszę. Przykryć drugim krążkiem dobrze dociskając. Ugotować drugą połowę masy z kaszy. Tym razem biała, bez kakao. Wylać na biszkopt. Wyłożyć truskawki wciskając je w jeszcze gorącą masę. Zalać galaretką i odstawić do stężenia.