jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Piernikowe knedle ze śliwką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Stosownie do sezonu, knedle przybierają w mojej kuchni różne smaki. Latem zdecydowanie dominują z truskawkami, a jesienią obowiązkowo z śliwką. Jednak nie tylko z nadzieniem można eksperymentować. Tym razem moje ciasto przybrało piernikowy aromat.

Piernikowe knedle ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe knedle ze śliwką

CIASTO:

NADZIENIE

OMASTA

Sposób przygotowania:

Piernikowe knedle ze śliwką

ETAP 1

Piernikowe knedle ze śliwką
orzeszka laskowego umieszczamy w środku śliwek

NADZIENIE: Śliwki myjemy i osuszamy. Gotowe nacinamy i usuwamy z nich pestki.

W miejsce pestki wkładamy orzeszka laskowego.

ETAP 2

Piernikowe knedle ze śliwką
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane przeciskamy przez praskę i delikatnie studzimy.

Na stopnicę wykładamy mąki, przyprawę do piernika, sól, jajka oraz letnie ziemniaki. Zagniatamy ciasto.

ETAP 3

Piernikowe knedle ze śliwką
Uformowany wałek dzielimy na porcje

Z gotowego formujemy wałek, który dzielimy na 1 cm plastry.

ETAP 4

Piernikowe knedle ze śliwką
Przygotowane śliwki umieszczamy na środku ciasta

Na każdą porcje ciasta nakładamy śliwkę.

ETAP 5

Piernikowe knedle ze śliwką
W dłoniach formujemy zgrabne knedle

Formujemy knedle. Gotowe gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu.

W trakcie jak knedle się gotują przygotowujemy omastę.

OMASTA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy bułkę tartą, cukier i lawendę. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Ugotowane knedle porcjujemy na talerze, polewamy omastą i podajemy.