Sposób przygotowania:
Piernikowe knedle ze śliwkąETAP 1
NADZIENIE: Śliwki myjemy i osuszamy. Gotowe nacinamy i usuwamy z nich pestki.
W miejsce pestki wkładamy orzeszka laskowego.
ETAP 2
CIASTO: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane przeciskamy przez praskę i delikatnie studzimy.
Na stopnicę wykładamy mąki, przyprawę do piernika, sól, jajka oraz letnie ziemniaki. Zagniatamy ciasto.
ETAP 3
Z gotowego formujemy wałek, który dzielimy na 1 cm plastry.
ETAP 4
Na każdą porcje ciasta nakładamy śliwkę.
ETAP 5
Formujemy knedle. Gotowe gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu.
W trakcie jak knedle się gotują przygotowujemy omastę.
OMASTA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy bułkę tartą, cukier i lawendę. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Ugotowane knedle porcjujemy na talerze, polewamy omastą i podajemy.
ciasteczka
mocsłodkości
skuter5