Sposób przygotowania:
Knedle z kaszy manny ze śliwkami
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Stopniowo wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy według przepisu na opakowaniu. Masa będzie bardzo gęsta. Po ugotowaniu mannę studzimy. Następnie dodajemy jajko, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie się kleiło do rąk, wówczas dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na około 20 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i kładziemy na środek 2 połówki śliwki. Zlepiamy końce i formujemy kulę. Knedle gotujemy 5 minut od wypłynięcia. Podajemy polane śmietanką i posypane cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku, życzę smacznego :) Uwaga: Mąkę należy dodawać stopniowo tak, aby ciasto się nie kleiło dlatego nie podaję dokładnej proporcji. Wszystko zależy od samej kaszy.
misia5
zbysiowa