Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kaszka z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna waniliowa kaszka manna, z karmelizowanymi tartymi jabłkami z nutą cytrynową, posypana cynamonem.

Kaszka z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszka z jabłkami i cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Kaszka z jabłkami i cynamonem
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Polać je sokiem z cytryny. Na suchą rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać go tak długo, aż się stopi i zmieni kolor na złoty. Do karmelu wrzucić jabłka. Smażyć, co chwilę mieszając, tak długo, aż karmel się rozpuści. Ugotowaną kaszę podzielić na porcje. Na środku każdej porcji kaszy ułożyć karmelizowane jabłka, posypać cynamonem. Podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Kaszka z jabłkami i cynamonem
Kaszka manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.
Kaszka z jabłkami i cynamonem
Obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
Kaszka z jabłkami i cynamonem
Cukier rozsypany na suchej rozgrzanej patelni i karmelizowany.
Kaszka z jabłkami i cynamonem
Tarte jabłka z sokiem cytrynowym dodane do karmelu.