Sposób przygotowania:
Deser z kaszką manną
Przygotowanie warstwy pierwszej :
Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier i konfiturę. Wymieszać i zagotować. Do gotującego się jeżynowego mleka wsypać kaszkę i energicznie mieszać aby nie było grudek. Kaszkę gotować około 3 minuty po czym chwilę przestudzić. Kieliszki na wysokiej nóżce ustawić ukośnie w naczyniu ( u mnie miska ) i obłożyć np. ściereczka aby się nie przesunęły. Kaszkę rozłożyć do kieliszków i schłodzić aż stężeje.
Przygotowanie warstwy drugiej :
Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać wodę, wrzucić jabłka i chwilę dusić aż jabłka zmiękną ale zachowają kształt. Wyłączyć ogień, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Zostawić do schłodzenia. Gdy kaszak się zetnie a jabłka przestygną wyjąć kieliszki z miski i ustawić je na blacie i napełnić kieliszki masą jabłkową. Kieliszki wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotowanie warstwy trzeciej :
W kubku wymieszać śmietanę z danonkami. Galaretkę wymieszać z gorącą wodą i schłodzić. Gdy lekko stężeje ale będzie płynna dodać do masy śmietanowo jogurtowej i ubić trzepaczką. Gotowa masą napełnić kieliszki wyjęte z lodówki. Znowu wstawić je do stężenia pianki. Na koniec gdy wszystko się zetnie na wierzch ułożyć pestki granatu.
Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier i konfiturę. Wymieszać i zagotować. Do gotującego się jeżynowego mleka wsypać kaszkę i energicznie mieszać aby nie było grudek. Kaszkę gotować około 3 minuty po czym chwilę przestudzić. Kieliszki na wysokiej nóżce ustawić ukośnie w naczyniu ( u mnie miska ) i obłożyć np. ściereczka aby się nie przesunęły. Kaszkę rozłożyć do kieliszków i schłodzić aż stężeje.
Przygotowanie warstwy drugiej :
Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać wodę, wrzucić jabłka i chwilę dusić aż jabłka zmiękną ale zachowają kształt. Wyłączyć ogień, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Zostawić do schłodzenia. Gdy kaszak się zetnie a jabłka przestygną wyjąć kieliszki z miski i ustawić je na blacie i napełnić kieliszki masą jabłkową. Kieliszki wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotowanie warstwy trzeciej :
W kubku wymieszać śmietanę z danonkami. Galaretkę wymieszać z gorącą wodą i schłodzić. Gdy lekko stężeje ale będzie płynna dodać do masy śmietanowo jogurtowej i ubić trzepaczką. Gotowa masą napełnić kieliszki wyjęte z lodówki. Znowu wstawić je do stężenia pianki. Na koniec gdy wszystko się zetnie na wierzch ułożyć pestki granatu.
zbysiowa
jaNina
monikaT83
zewa
A deserek w takim połączeniu smakował nam bardzo, fajnie się smaki zgrały.
gusia1000
zewa
:)