WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kaszotto z kurczakiem i botwinką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, sycące i kolorowe wiosenne danie. Kaszotto z pęczaku z kurczakiem i botwinką na winie.

Kaszotto z kurczakiem i botwinką

Składniki:

Kaszotto z kurczakiem i botwinką

 

  • 1 szkl kaszy pęczak
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 por
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 szkl czerwonego wina
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • ok 1 l bulionu
  • sól i pieprz
  • kurkuma

Sposób przygotowania:

Kaszotto z kurczakiem i botwinką

Kurczak

Kaszotto z kurczakiem i botwinką
Kurczaka można też przyprawić dowolnymi przyprawami.

Pierś z kuraka kroimy na kawałki i podsmażamy na oleju z solą, pieprzem i kurkumą. Zdejmujemy z patelni.

Kasza

Kaszotto z kurczakiem i botwinką
Kaszę smażymy na gorącym oleju na sucho.

Na pozostawiony na patelni olej wsypujemy kaszę i smażymy, aż zmieni kolor. Dodajemy pokrojonego w plastry pora i podsmażamy.

Wino

Kaszotto z kurczakiem i botwinką
Bulion dolewamy do kaszotto stopniowo, aż kasza zmięknie.

Kaszę zalewamy winem i czekamy, aż chwilę odparuje. Dodajemy podsmażonego kurczaka i podlewamy częścią bulionu. Dodajemy też obrane i pokrojone buraczki z botwiny.

Botwina

Kaszotto z kurczakiem i botwinką
Botwinkę dodajemy pod koniec gotowania, by się nie rozpadła.

Gdy buraczki i kasza zaczną robić się miękkie, dodajemy pokrojone liście botwiny i cały czas podlegając bulionem, dusimy wszystko do miękkości.

Doprawianie

Kaszotto z kurczakiem i botwinką
Na koniec możemy posypać parmezanem.

Na koniec kaszotto doprawiamy do smaku i podajemy od razu, gdy kasza będzie miękka, a całe danie odpowiednio gęste.


Tagi:

kurczak dania