Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Kaszotto z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaszotto to danie idealne na jesień - jest sycące, smaczne, zdrowe i świetnie rozgrzewa. Dziś polecam kaszotto z piersią z kurczaka i z warzywami.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Kaszotto z kurczakiem i warzywami

 

  • 1 spora podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cukinii
  • 3 marchewki
  • 200 g kaszy pęczak
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • kawałek parmezanu
  • olej

Sposób przygotowania:

Kaszotto z kurczakiem i warzywami

ETAP 1:

Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę

Warzywa myjemy.
Paprykę, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki.
Pierś z kurczaka opłukujemy, osuszamy, wycinamy kości i błony. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę.

ETAP 2:

Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Do cebuli dodajemy paprykę i cukinię, smażymy

Gdy cebula się zeszli, dodajemy paprykę i cukinię, smażymy, aż lekko zmiękną. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz i oregano.

ETAP 3:

Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Dodajemy pierś z kurczaka i marchewkę, smażymy

Dodajemy marchewkę i mięso. Smażymy razem kilka minut.

ETAP 4:

Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Dodajemy kaszę, a następnie, porcjami, wlewamy bulion

Dodajemy kaszę i smażymy 3 minuty. Następnie, porcjami, po 1 łyżce wazowej, wlewamy bulion. Kolejną porcję wlewamy wtedy, gdy kasza wchłonie poprzednią. Cały proces powinien trwać ok. 20 minut.
Kaszotto doprawiamy do smaku.
Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem.