-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Kaszotto z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kaszotto czyli polska wersja risotto to szybki obiad jednogarnkowy. Wystarczy nam kasza, mięso, warzywa i w pół godziny obiad gotowy. Może być także sama kasza z warzywami bez dodatku mięsa. Wolę wersję z mięsem :)

Kaszotto z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Kaszotto z kurczakiem i warzywami

 

  • 1 por
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 450 g mrożonych warzyw ( dodałam brokuł, marchew, pieczarki )
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, bazylia
  • opcjonalnie sos sojowy

Sposób przygotowania:

Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Por umyć, przekroić na pół i pokroić. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie do pora dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka.

Przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Smażyć około 6 minut od czasu do czasu mieszając. Do podsmażonego mięsa z porem dodać mrożone warzywa i suchą kaszę gryczaną.

Smażyć przez 2 minuty, a następnie zalać wszystko bulionem. Dusić pod przykryciem 10 minut. Po upływie tego czasu potrawę odkryć i trzymać jeszcze na ogniu przez kilka minut do odparowania płynu.

Aby nadać bardziej wyrazistego smaku możemy przyprawić kaszotto sosem sojowym ale nie jest to konieczne. 

Tagi:

kasza mięso