iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Katarzynki tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kilka lat temu nabyłam książkę " Kuchnia Polska" i od tego czasu marzyłam o ich upieczeniu, ale z braku foremki do ich wycięcia nie było to możliwe, ale teraz mam.

Katarzynki tradycyjne

Składniki:

Katarzynki tradycyjne

ciasto:

glazura:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • woda

Sposób przygotowania:

Katarzynki tradycyjne

ETAP 1:

Katarzynki tradycyjne
Wyciąć foremką kształty pierniczków i upiec.

Miód podgrzać i wymieszać z cukrem, (cukier ma się rozpuścić ) do słodkiej mieszanki dodać kawę i przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, następnie dodać jajko i miód, zagnieść z tego ciasto.


Stolnicę bardzo delikatnie podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i foremka wyciąć pierniczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 190 st około 12 minut.

ETAP 2:

Katarzynki tradycyjne
Warstwa lukru ma być taka aby tylko pokryła je delikatnie.

Cukier puder utrzeć z przegotowaną wodą na płynny i jednolity lukier.
Upieczone i wystudzone pierniczki posmarować bardzo płynnym lukrem, lukier ma spłynąć i tylko zostawić na piernikach cieniutką „skórkę”.

Pierniczki należy upiec odpowiednio wcześniej przed świętami bo muszą zmięknąć.