SUPERPRZEPIS

Pierniczki Katarzynki

  • 3
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pierniczki Katarzynki Więcej zdjęć (10)

Wyszperane z zapisków babci. Przepisane lata temu jak zaczęłam mieć bzika na punkcie spisywania tego co cenne z przeszłości. Nadszedł czas, by przepis ujrzał światło dzienne.
Tak oto wyglądają nasze pierwsze i na pewno nie ostatnie katarzynki.

Składniki:

Pierniczki Katarzynki

 

  • Składniki:
  • 1200 g mąki pszennej
  • 600 g płynnego miodu
  • 300 g cukru pudru
  • 3 przyprawy korzenne do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Lukier:

 

  • 1 białko
  • 3/4 szkl cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pierniczki Katarzynki
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie miód. Dodajemy jajka, śnietanę oraz kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy składniki i zarabiamy zwięzłe ciasto.

Stolnicę podsypujemy mąką, a ciasto rozwałkowujemy na grubość nie mniejszą niż 5 mm. Wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 st przez 15 minut nie dłużej bo się zbytnio spieką.

Po upieczeniu będą miękkie po czym stwardnieją. Miękną po około 3 dniach leżenia na talerzu.

Zamknięte w szczelnej puszce dotrwają twarde do świąt. Upieczone i ostudzone pierniczki można polukrować.

Lukier:

Białko dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Ilość pudru zależy od wielkości białka. Jeśli lukier będzie za gęsty dolewamy troszkę wody. Jeśli zaś za luźny dodajemy pudru.
Pierniczki Katarzynki
Na stolnicę przesiewamy sypkie składniki i dodajemy pozostałe dodatki
Pierniczki Katarzynki
Ze składników zarabiamy jednolite ciasto
Pierniczki Katarzynki
Ciasto rozwałkowujemy na grubość nie mniej niż 5 mm
Pierniczki Katarzynki
Z ciasta wykrawamy pierniczki które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pierniczki Katarzynki
Pieczemy w 190 st przez 15 minut
Pierniczki Katarzynki
Ostudzone pierniczki smarujemy z każdej strony lukrem
Pierniczki Katarzynki
Pierniczki miękną po 2-3 dniach
Pierniczki Katarzynki
Doskonałe na święta
Pierniczki Katarzynki
Przygotowane w domu a smakują ja te sklepowe