Sposób przygotowania:
Pierniczki Katarzynki
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie miód. Dodajemy jajka, śnietanę oraz kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy składniki i zarabiamy zwięzłe ciasto.
Stolnicę podsypujemy mąką, a ciasto rozwałkowujemy na grubość nie mniejszą niż 5 mm. Wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 st przez 15 minut nie dłużej bo się zbytnio spieką.
Po upieczeniu będą miękkie po czym stwardnieją. Miękną po około 3 dniach leżenia na talerzu.
Zamknięte w szczelnej puszce dotrwają twarde do świąt. Upieczone i ostudzone pierniczki można polukrować.
Lukier:
Białko dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Ilość pudru zależy od wielkości białka. Jeśli lukier będzie za gęsty dolewamy troszkę wody. Jeśli zaś za luźny dodajemy pudru.
Stolnicę podsypujemy mąką, a ciasto rozwałkowujemy na grubość nie mniejszą niż 5 mm. Wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 st przez 15 minut nie dłużej bo się zbytnio spieką.
Po upieczeniu będą miękkie po czym stwardnieją. Miękną po około 3 dniach leżenia na talerzu.
Zamknięte w szczelnej puszce dotrwają twarde do świąt. Upieczone i ostudzone pierniczki można polukrować.
Lukier:
Białko dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Ilość pudru zależy od wielkości białka. Jeśli lukier będzie za gęsty dolewamy troszkę wody. Jeśli zaś za luźny dodajemy pudru.
monikaT83
ciasteczka
misia5
Super :) Nie ma jak relaks przy dekorowaniu :)