Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z pomarańcząPrzygotowanie czekolady do kąpieli wodnej
Czekoladę i masło kroimy na drobne kawałki.
Czekoladę, masło i cukier umieszczamy w metalowej miseczce, którą umieszczamy bezpośrednio nad garnuszkiem z wrzącą wodą na małym gazie. Rozpuszczoną czekoladę, cukier i masło odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta czekoladowego
Do rozpuszczonej czekolady, masła i cukru dodajemy pojedynczo żółtka i otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto miksujemy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta.
Pieczenie ciasta czekoladowego
Formę o średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy.
Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie lukru
Dokładnie ucieramy cukier puder z sokiem z pomarańczy.
Przestudzone ciasto dekorujemy lukrem i kawałkami pomarańczy.