vimari

vimari

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Biały makowiec bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bezglutenowy, wegański makowiec, którego nie trzeba piec! A do tego zamiast niebieskiego maku, użyłam białego, co było wyrażeniem tęsknoty za śniegiem.

Biały makowiec bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biały makowiec bez pieczenia

MASA Z BIAŁEGO MAKU

  • 2 szklanki zmielonego białego maku

 

  • 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego

 

  • 3 łyżki syropu z agawy / lub innego słodzika

 

 

  • 1 szklanka mąki kokosowej

 

  • 1 szklanka mleka migdałowego

Sposób przygotowania:

Biały makowiec bez pieczenia
W pierwszej kolejności zmiel mak, a następnie namocz go w wodzie.

Po godzinie odcedź wodę i przełóż go do malaksera.

Dodaj syrop z agawy, sok z cytryny, mąkę kokosową i mleko. Zmiksuj na gładką masę.

Pod koniec dodaj płynny olej kokosowy. Wymieszaj przy pomocy łyżki.

Wyłóż do tortownicy o średnicy 18 centymetrów.

Zostaw na kilka godzin w zamrażarce.

Po wyjęciu możesz polać ciasto czekoladą i przyozdobić jagodami goji i listkami mięty. 
BIAŁY MAKOWIEC BEZ PIECZENIA