Sposób przygotowania:
Katarzynki tradycyjneETAP 1:
Miód podgrzać i wymieszać z cukrem, (cukier ma się rozpuścić ) do słodkiej mieszanki dodać kawę i przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, następnie dodać jajko i miód, zagnieść z tego ciasto.
Stolnicę bardzo delikatnie podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i foremka wyciąć pierniczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 190 st około 12 minut.
ETAP 2:
Cukier puder utrzeć z przegotowaną wodą na płynny i jednolity lukier.
Upieczone i wystudzone pierniczki posmarować bardzo płynnym lukrem, lukier ma spłynąć i tylko zostawić na piernikach cieniutką „skórkę”.
Pierniczki należy upiec odpowiednio wcześniej przed świętami bo muszą zmięknąć.