kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kaukaski sos tekemali

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos tekamali pochodzi z gór Kaukazu a jego nazwa pochodzi od nazwy lokalnych kwaśnych śliwek. Z powodzeniem można zastąpić je rodzimymi mirabelkami.

Kaukaski sos tekemali

Składniki:

Kaukaski sos tekemali

podstawowe

  • 1 kg śliwek (u mnie mirabelki ale równie dobrze mogą być węgierki)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczek mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki chili
  • 2-4 łyżeczki cukru (w zależności od kwaśności śliwek)

Sposób przygotowania:

Kaukaski sos tekemali
Słoiki myjemy i wyparzamy. Śliwki umieszczamy w garnku z grubym dnem z odrobiną wody i podgrzewamy aż owoce się rozpadną i miąższ zacznie oddzielać się od pestek.

Owoce przecieramy przez sito, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, chili i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Sos przekładamy do przygotowanych słoiczków.

Pasteryzujemy 10 minut w piekarniku w 100 stopniach C.

Tagi:

sos owoce