Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Farfalline z sosem i pieczoną piersią indyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Można ułatwić sobie pracę i przygotować kilka porcji sosu i pieczeni -podzielić i zamrozić, a potem tylko dogotowywać makaron , a sos i mięso podgrzewać. Typowe obiady ,, rozwojowe,,- typu przyszedł dodatkowy stołownik i coś trzeba zrobić .

Farfalline z sosem i pieczoną piersią indyka

Składniki:

Farfalline z sosem i pieczoną piersią indyka

Na pieczeń z piersi indyka

 

Na sos

  • 20 dag mielonej wołowiny ( zmieliłam rostbef )
  • 20 dag mielonej piersi indyka
  • 1 cebula
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pietruszki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki ok. 400 g
  • koncentrat pomidorowy 30 % - do smaku
  • 4 szklanki bulionu
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • mielona papryka słodka do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • suszony , zmielony czosnek do smaku
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu ziarnistego
  • cukier do smaku
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron

 

Makaron

  • 30 dag makaronu farfallino ( małe kokardki ) pełne ziarno
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Farfalline z sosem i pieczoną piersią indyka
Utrzeć przyprawy z olejem i miodem i natrzeć marynatą mięso. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Włożyć indyka do rękawa do pieczenia mięs i piec w temperaturze 180 * C 50 minut. Po wyjęciu pokroić w bardzo cienkie plasterki.

Z cebuli usunąć wierzchnie łuski i bardzo drobno usiekać. Obrać i utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej marchew i pietruszkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając do zeszklenia. Do cebuli dodać warzywa , przyprawy, mięso. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę.

Pomidory z puszki rozgnieść dołożyć do sosu. Doprawić koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Doprawić do smaku.

Zagotować wodę i osolić ją. Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut.

Podajemy makaron lekko zmieszany z taka ilością sosu jaka nam odpowiada i kilkoma plasterkami pieczonej piersi indyka. * Już wyjaśniam czemu podaję makaron z sosem prawie bolognese i dodatkowo pieczoną piersią indyka. Bo po prostu z reguły gotuję sosu zdecydowanie więcej niż jest mi potrzeba i mrożę nadmiar. To samo z pieczoną piersią indyka - upieczona jest II Daniem obiadowym, czasem wędliną na chleb, a czasem jest mrożona na zapas. Tym razem też tak było: sosu miałam na 2 osoby , a potrzeby na 3. Ugotowałam 3 porcje makaronu, podgrzałam sos i dodatkowe porcje pieczonej piersi z indyka. Jedno co, to proponowałabym nie przygotowywać tego dania na raz. Ja sos i pieczeń mam gotowe i dogotowuję tylko makaron.