AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Chleb z białej kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na chleb gdzie składnikami jest praktycznie tylko kasza, woda i sól wydawał mi się bardzo dziwny. Nie sądziłam iż to w ogóle może się udać a tym bardziej, że to może smakować. Zaskoczyłam się pozytywnie :-)

Chleb z białej kaszy gryczanej

Składniki:

Chleb z białej kaszy gryczanej

 

Sposób przygotowania:

Chleb z białej kaszy gryczanej
Kaszę przepłukałam, wsypałam do miski i zalałam wodą. Przygotowałam to wieczorem. Na następny dzień rano (jeśli była taka potrzeba) dolałam wody. Woda musi być troszkę nad kaszą. Wsypałam 3 łyżeczki soli, wymieszałam i dalej to stało do wieczora.

Wieczorem zblendowałam wszystko.

Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do środka masę. I tak to stało sobie do następnego dnia do lekkiego wyrośnięcia.

Następnie chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Przed pieczeniem wierzch posypałam czarnuszką.

Tagi:

pieczywo chleb