Sposób przygotowania:
Placek z jabłkami
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia i masłem lub margaryną.
2. Wbijamy jajka, dodać śmietany i zagniatamy tak powstałe ciasto.
3. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
4. Dodajemy do jabłek cukru, bułkę tartą oraz cynamon i mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną część rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i zapiekamy, a następnie kładziemy na niej jabłka.
6. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy przygotowane uprzednio jabłka.
7. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około godziny.
8. Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
2. Wbijamy jajka, dodać śmietany i zagniatamy tak powstałe ciasto.
3. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
4. Dodajemy do jabłek cukru, bułkę tartą oraz cynamon i mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną część rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i zapiekamy, a następnie kładziemy na niej jabłka.
6. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy przygotowane uprzednio jabłka.
7. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około godziny.
8. Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.