marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kawa po arabsku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wsypać kawę i kardamon do rondla,zalać siedmioma szklankami i zagotować.Zamieszać i gotować z 2-3 h. na wolnym ogniu.Przelać do dzbanka.

Kawa po arabsku.

Składniki:

Kawa po arabsku.

 

  • 1/2 szklanki zmielonej kawy ciemnopalonej,
  • 10 grubo zmielonych torebek kardamonu,
  • 7 szklanek wody.

Sposób przygotowania:

Kawa po arabsku.
Wsypać kawę i kardamon do rondla,zalać siedmioma szklankami wody i zagotować na dużym ogniu.Zamieszać,zmniejszyć ogień na
mały płomień i gotować z ok.3 godziny.Ustawić ogień tak,by kawa delikatnie bulgotała.Zdjąć rondel z ognia i poczekać,aż fusy opadną
na dno.Przelać kawę bez fusów do drugiego rondla i podgrzać.Prze
-lać do dzbanka i podawać na gorąco.

Tagi:

kawa