BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kawałki kurczaka z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne kawałki z kurczaka, pieczone w piekarniku. Mięso wcześniej natarłam marynatą. Mięsko jest kruche, soczyste i smaczne.

Kawałki kurczaka z piekarnika

Składniki:

Kawałki kurczaka z piekarnika

 

  • 8 kawałków z kurczaka,
  • Marynata;
  • 5 -6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,

Sposób przygotowania:

Kawałki kurczaka z piekarnika
Kawałki kurczaka opłukać, osuszyć.

Z oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz przypraw zrobić marynatę.

Marynatą natrzeć dobrze kawałki kurczaka i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu.

Następnie kawałki kurczaka ułożyć w brytfance wysmarowanej tłuszczem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości mięsa podlewając od czasu do czasu bulionem.

Podawać do drugiego dania.