BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kurczak z piekarnika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam smacznego kurczaka, którego zwyczajowo wszyscy lubimy. Mięso, kruche, miękkie, a pieczone w piekarniku jest po prostu pyszne.

Kurczak z piekarnika

Składniki:

Kurczak z piekarnika

 

  • Kurczak w całości około 1600- 1800 g – pokrojony na kawałki,
  • olej lub oliwa 3 łyżki,
  • sos sojowy 3 łyżki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • słodka mielona papryka 1 łyżka ,
  • ostra papryka mielona 1 łyżeczka,
  • przyprawa curry 1/2 łyżeczki,
  • czosnek 3 ząbki przeciśnięty przez praskę,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżka,
  • majeranek 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Kurczak z piekarnika
Kurczaka umyć i osuszyć podzielić na czyści.

Oliwę lub olej wymieszać z przyprawami i natrzeć kawałki kurczaka, zostawić na 30 minut.

Kawałki kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu z 3 łyżkami oliwy.

Włożyć kurczaka do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 1,5 godziny, podlewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia.

Pod koniec pieczenia dodać sosu sojowego.

Tak przygotowanego kurczaka podaje z frytkami albo świeżymi bułeczkami.