migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Aromatyczny kurczak z nutą cytryny a do tego pyszna i pożywna kasza bulgur z warzywami. Pyszny i prosty obiadek.

Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur

 

  • 8 kawałków kurczaka, ja dałam udka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 łyzki soku z cytryny
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól prowansalska
  • 5 łyzek oleju
  • 450 g mieszanki warzyw na patelnię
  • 1 szklanka kaszy bulgur

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur
Przygotować marynatę. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, otartą skórką, rozmarynem oraz odrobiną soli prowansalskiej. Następnie przygotowaną marynatą nasmarować kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Potem mięso wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, ja piekłam w zamkniętym naczyniu. Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wody i ugotować. Warzywa wrzucic na patelnie i usmażyć, do smaku doprawić sola prowansalską. Gdy warzywa będa gotowe dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Podawać z upieczonym kurczakiem.
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur
Olej wymieszać z sokiem z cytryny, otartą skórką, rozmarynem oraz odrobiną soli prowansalskiej.
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur
Następnie przygotowaną marynatą nasmarować kawałki mięsa.
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur
Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wody i ugotować.
Cytrynowo-rozmarynowy kurczak z kaszą bulgur
Warzywa wrzucic na patelnie i usmażyć, do smaku doprawić sola prowansalską.