Sposób przygotowania:
Kurczak z imbirem i owocami
Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Zrobić marynatę z miodu, majeranku, imbiru, przyprawy do kurczaka, przeciśniętego przez praskę czosnku dodaj odrobinę soli, pieprzu, oraz soku z pomarańczy.
Dokładnie wymieszaj.
Taką marynatą natrzeć kurczaka i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
Kurczaka wyjąc z marynaty włożyć do żaroodpornego naczynia skropić olejem i włożyć do piekarnika, piec tyle ile waży kurczak u mnie ponad 1,5 kg, wiec piekłam niecałe 2 godziny.
Po godzinie pieczenia dodać kawałki obranego jabłka, cząstki pomarańczy i odrobinę sosu sojowego.
Dopiec kurczaka do miękkości i podawać z frytkami, z kaszą co kto lubi.
Zrobić marynatę z miodu, majeranku, imbiru, przyprawy do kurczaka, przeciśniętego przez praskę czosnku dodaj odrobinę soli, pieprzu, oraz soku z pomarańczy.
Dokładnie wymieszaj.
Taką marynatą natrzeć kurczaka i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
Kurczaka wyjąc z marynaty włożyć do żaroodpornego naczynia skropić olejem i włożyć do piekarnika, piec tyle ile waży kurczak u mnie ponad 1,5 kg, wiec piekłam niecałe 2 godziny.
Po godzinie pieczenia dodać kawałki obranego jabłka, cząstki pomarańczy i odrobinę sosu sojowego.
Dopiec kurczaka do miękkości i podawać z frytkami, z kaszą co kto lubi.
gusia1000