Sposób przygotowania:
Kawowa panna cotta
W pierwszej kolejności przygotowuję galaretkę z kawy. Następnie do szklanki wsypuję żelatynę (1 łyżeczka). Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody i odstawiam na 3 minuty. Namoczoną żelatynę dodaję do wody (100 ml) zagotowanej z kawą (1 łyżka), cukrem (2 łyżki) i amaretto (3 łyżki). Całość mieszam do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Następnie studzę i wlewam na dno pucharków, które wstawiam następnie do lodówki, aby galaretka stężała.W międzyczasie pozostałą żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody i odstawiam na 3 minuty. Do śmietanki dodaję mleko, cukier (8 łyżek), kawę (4 łyżki), amaretto (5 łyżek) oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii, po czym dodaję żelatynę (1 łyżka), przelewam do rondla i podgrzewam całość stale mieszając, aby rozpuścił się cukier i żelatyna.Po zagotowaniu natomiast zdejmuję rondel z ognia i odstawiam do wystudzenia. Po wystudzeniu przelewam zawartość rondla na stężałą w pucharkach galaretkę i wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby druga warstwa także stężała.