olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Kawowa panna cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Deser panna cotta w niecodziennej postaci, a mianowicie z galaretką kawową to ciekawa odmian klasyka.

Kawowa panna cotta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kawowa panna cotta

 

  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml pełnego mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 1 laska wanilii (można pominąć)
  • 5 łyżek likieru Amaretto

 

  • Galaretka kawowa:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki likieru Amaretto

 

Sposób przygotowania:

Kawowa panna cotta
W pierwszej kolejności przygotowuję galaretkę z kawy. Następnie do szklanki wsypuję żelatynę (1 łyżeczka). Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody i odstawiam na 3 minuty. Namoczoną żelatynę dodaję do wody (100 ml) zagotowanej z kawą (1 łyżka), cukrem (2 łyżki) i amaretto (3 łyżki). Całość mieszam do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Następnie studzę i wlewam na dno pucharków, które wstawiam następnie do lodówki, aby galaretka stężała.W międzyczasie pozostałą żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody i odstawiam na 3 minuty. Do śmietanki dodaję mleko, cukier (8 łyżek), kawę (4 łyżki), amaretto (5 łyżek) oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii, po czym dodaję żelatynę (1 łyżka), przelewam do rondla i podgrzewam całość stale mieszając, aby rozpuścił się cukier i żelatyna.Po zagotowaniu natomiast zdejmuję rondel z ognia i odstawiam do wystudzenia. Po wystudzeniu przelewam zawartość rondla na stężałą w pucharkach galaretkę i wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby druga warstwa także stężała.
Kawowa panna cotta
Następnie do szklanki wsypuję żelatynę (1 łyżeczka). Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody i odstawiam na 3 minuty.
Kawowa panna cotta
Namoczoną żelatynę mieszam, a następnie dodaję do wody.
Kawowa panna cotta
Do śmietanki dodaję mleko oraz cukier (8 łyżek).

Tagi:

kawa