AVE DII

AVE DII

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kawowa Panna Cotta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kawowa Panna Cotta Jeden z najlepszych włoskich deserów. To bardzo prosty do przygotowania deser na bazie śmietanki, cukru i wanilii.

Kawowa Panna Cotta

Składniki:

Kawowa Panna Cotta

 

  • Kawowa panna cotta

 

  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 125 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 125 ml pełnego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka rumu

 

  • Galaretka:

 

  • 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 60 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Kawowa Panna Cotta
Galaretka: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do garnuszka wlać gorącą wodę, dodać kawę, cukier. Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać przez minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudzić i przelać do 4 małych filiżanek, kieliszków czy pucharków w chłodne miejsce na około 30 - 60 minut do stężenia. Kawowa panna cotta: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, kawę, ekstrakt z wanilii i rum. Mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści. Przykryć i odstawić na 5 minut, następnie przelać do filiżanek na warstwę zastygniętej galaretki espresso. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub na całą noc. Smacznego ;)

Tagi:

kawa