Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kawowe ciasto z różową masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pięknie się prezentuje, jeszcze lepiej smakuje

Kawowe ciasto z różową masą

Składniki:

Kawowe ciasto z różową masą

 

  • 8 szt jaja,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 3 łyżki kawa mielona,
  • 1 i 1/4 szkl mąka tortowa,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 30 dag masło,
  • 1/2 l mleko,
  • 3 łyżki budyń wiśniowy,
  • 3 łyżki mąka krupczatka,
  • 4 łyżki cukier,
  • 1 szt burak czerwony,
  • do smaku spirytus,
  • do smaku sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kawowe ciasto z różową masą
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać ½ szkl cukru pudru i dokładnie ubić. Z pozostałym cukrem wymieszać żółtka, połączyć z pianą i lekko wymieszać. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową. Piec w temp 170 stopni około 35 minut. po ostudzeniu przekroić na 2 placki. Buraka ugotować lub upiec w piekarniku, zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Z mleka, budyniu, cukru, mąki krupczatki i mleka ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę, dodać sok z buraka, spirytus i sok z cytryny do smaku. Upieczone przekrojone ciasto skropić kawą, wyłożyć masę, wyrównać, przykryć drugim ciastem. Ozdobić według uznania.

Tagi:

kawa buraki